Mukabelemiz Başladı

Mukabelemiz Başladı

Bir kişinin Kur'an'ı Kerim'i ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesine mukabele denir. Üç aylarda bilhassa ramazanlarda câmi, mescit ve evlerde daha çok sabah, öğle ve ikindi namazları öncesinde hafızlar tarafından okunan Kur'an'ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğidir. Peygamber Efendimiz ile Cebrail AS arasında başlayan bu uygulama, günümüzde halen aynı şekilde devam etmektedir. Mukabele geleneği, özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okuma geleneği içinden doğmuştur. Ramazan ayı boyunca 9H sınıfı hafızlarımızdan öğrencimiz Ömer Selim Küçük instagram'da hergün saat 14:00'da mukabele yapacaktır. @orhangaziaihl2010 instragram adresine herkesi bekleriz. 

23.04.2020 1329

Haber Ayrıntıları


  • Ramazan ayında Kur'ân-ı Kerîm'i mukabele tarzında okumak ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah'ın (asm) ve Hz. Cebrâil'in (as) amelinden; Allah Resûlünün (asm) sünnetindendir.
  • Aynı sünnet ashap tarafından da yaşanmış, nesiller boyunca yaşatılmış ve nihayet günümüze kadar gelmiştir.
  • Fakat mukabele sadece Ramazan'da yapılır demek değildir. Yılın her vaktinde mukabele yapılabilir.

MUKABELE ADABI

  1. Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek.
  2. Kur'an'ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak.
  3. Kıbleye yönelmek.
  4. Allah Teala'nın: "Kur'an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah'a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur'an okumaya başlarken euzü çekmek.
  5. Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmek.
  6. Okunan Kur'an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek.
  7. Sesi güzelleştirmek ve Kur'an'ı tane tane okumak.
  8. Aceleci davranmamak.
  9. Med kaidelerine uymak. 

PEYGAMBERİMİZDEN MUKABELE ÜZERİNE HADİS-İ ŞERİFLER

"Kur'ân okuyunuz! Çünkü Kur'ân, kıyâmet günü, kendi yârânına (kendisini okuyan ve amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir."

"Bir cemaat, Allah'ın evlerinden birinde toplanır; Allah'ın Kitâbını okurlar ve aralarında (birinin okuduğunu diğerleri—açık veya gizli—tekrarlamak sûretiyle) ders yaparlarsa, üzerlerine huzur iner, onları rahmet kaplar, çevrelerini melekler kuşatır. Allah o kimseleri, kendi katında bulunanların arasında anar.